ຜັກກ້ານຕົງ ເປັນໄມ້ພຸ່ມສູງປະມານ 2-3 ແມັດ, ເປືອກແກ່ສີນໍ້າຕານ, ກິ່ງງ່າອ່ອນສີຂຽວ, ກ້ຽງ, ຜັກກ້ານຕົງເປັນພືດທີ່ມີຄວາມນີຍົມກິນເປັນຜັກປ່າທີ່ເກັບຫາໄດ້ງ່າຍຕາມທ້ອງຖິ່ນ, ເອົາຍອດອ່ອນມາລວກກັບແຈ້ງ, ແກ້ງໃສ່ກັບປານໍ້າຂອງ, ຊຸບປົນກັບຜັກອື່ນໆ, ໃນປະຈຸບັນໄດ້ມີບາງເຂດໄດ້ປູກເປັນພືດເສດຖະກິດເພື່ອຂາຍຕາມທ້ອງຕະຫຼາດບາງຄັ້ງເຫັນໃນຕະຫຼາດເຊົ້າຫຼວງພະບາງ, ແຕ່ກໍ່ຍັງຫາຍາກຢູ່ຕາມທ້ອງຕະຫຼາດ.

 ຜັກກ້ານຕົງຍັງມີຫຼາຍພາກສ່ວນຍັງສາມາດປຸງແຕ່ງເປັນຢາປົວພະຍາດ: ຮາກເປັນຢາແກ້ອາການປວດຫົວ, ຊ່ວຍແກ້ພິດຮ້ອນຖອນພິດໄຂ້, ໂດຍນິຍົມໃຊ້ຮາກຮ່ວມກັບຮາກຢານາງ ແລະຮາກຜັກຫວານບ້ານເພື່ອໃຊ້ເປັນຢາຫຼັກໃນຕຳລາຢາແກ້ໄຂ້, ແກ້ໄຂ້ອອກຕຸ່ມຕ່າງໆເອົາມາຕົ້ມຮ່ວມກັນ, ລຳຕົ້ນ ແລະໃບໃຊ້ຕົ້ມນໍ້າອາບຈະຊ່ວຍແກ້ຕຸ່ມຄັນຄາຍໄດ້.

_______

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ຟ້າ