ຕາມແຜນການຜະລິດເຂົ້ານາແຊງປີນີ້ທີ່ວາງໄວ້ເບື້ອງຕົ້ນແມ່ນໃຫ້ຂອບເຂດທົ່ວປະເທດເລີ່ມທຳການຜະລິດແຕ່ເດືອນພະຈິກ 2018 ເປັນຕົ້ນມາເພື່ອຂຸ້ນຂ້ຽວໃສ່ການຜະລິດທົດແທນຜົນເສຍຫາຍໃນການຜະລິດລະດູຝົນທີ່ຜ່ານມາ, ແຕ່ທັງນີ້ກໍອີງໃສ່ຄວາມອາດສາມາດຂອງທ້ອງຖິ່ນ ແລະຜ່ານການປະຕິ ບັດຕົວຈິງມາຮອດປະຈຸບັນທົ່ວປະເທດປັກດຳເຂົ້ານາແຊງສຳເລັດພຽງ 84 ພັນກວ່າເຮັກຕາ ເທົ່າກັບ 84% ຂອງແຜນການທັງໝົດທີ່ວາງໄວ້, ທັງນີ້ເປັນເພາະສະພາບອາກາດຂອງແຕ່ລະທ້ອງຖິ່ນບໍ່ເອື້ອອຳນວຍໃຫ້.
ອີງຕາມບົດສະຫຼຸບປະຈຳເດືອນກຸມພາຂອງກະຊວງກະສິກຳ ແລະປ່າໄມ້ໃຫ້ຮູ້ມາ: ມາຮອດປະຈຸບັນການປັກດຳເຂົ້ານາແຊງທົ່ວປະເທດສຳເລັດແລ້ວ 84,08 ພັນເຮັກຕາ ເທົ່າກັບ 84% ຂອງເນື້ອທີ່ແຜນການ 1 ແສນເຮັກຕາ, ເມື່ອທຽບໃສ່ເດືອນທີ່ຜ່ານມາເພີ່ມຂຶ້ນ 32%, ໃນນັ້ນພາກໃຕ້ປະຕິບັດໄດ້ 78%, ພາກກາງ 88% ແລະພາກເໜືອ 67%, ຊຶ່ງສາເຫດພາໃຫ້ການປັກດຳຊັກຊ້າກວ່າແຜນການນັ້ນເປັນເພາະສະພາບອາກາດມີການປ່ຽນແປງໂດຍສະເພາະບັນດາແຂວງພາກເໜືອໃນຊ່ວງເດືອນມັງກອນທີ່ຜ່ານມາມີອາກາດໜາວເຢັນ, ສ່ວນຢູ່ພາກກາງ ແລະພາກໃຕ້ບັນດາແມ່ນ້ຳຂອງ, ແມ່ນ້ຳສາຂາແລະອ່າງເກັບນ້ຳຕ່າງໆຢູ່ໃນລະດັບຕ່ຳ, ຈຶ່ງມີຜົນກະທົບຕໍ່ການຜະລິດໃນຊ່ວງໄລຍະນີ້, ດັ່ງນັ້ນສິ່ງທີ່ເຮັດໄດ້ແມ່ນຈະສຸມໃສ່ການບົວລະບັດຮັກສາ, ການໃສ່ຝຸ່ນ ແລະເຝົ້າລະວັງສັດຕູພືດອື່ນໆຫຼາຍກວ່າການສືບຕໍ່ປັກດຳເຂົ້ານາແຊງໃນພື້ນທີ່ທີ່ຍັງບໍ່ທັນສຳເລັດ.
ສຳລັບການປູກພືດລະດູແລ້ງເຫັນວ່າຊາວກະສິກອນສາມາດປູກພືດໄດ້ທັງໝົດ 91,55 ພັນເຮັກຕາ ເທົ່າກັບ 58,15% ຂອງເນື້ອທີ່ແຜນການ 1,57 ແສນເຮັກຕາ, ສະເພາະພືດຜັກແມ່ນເກັບກູ້ໄດ້ຫຼາຍຮອບແລ້ວ ເປັນຕົ້ນແມ່ນ ຜັກຫອມ, ຜັກບົ່ວ, ຜັກກາດ ແລະຜັກບົ້ງ, ສ່ວນການລ້ຽງສັດ ສ່ວນຫຼາຍແມ່ນເລັ່ງໃສ່ການສັກຢາປ້ອງ ກັນພະຍາດທີ່ຈະຕາມມາໃນລະດູການ, ຄຽງຄູ່ກັບວຽກການຜະລິດເຂົ້ານາ ແຊງ ແລະການປູກພືດແລ້ວ, ກະຊວງຍັງເລັ່ງ ໃສ່ວຽກການພັດທະນາທີ່ດິນກະສິກຳ, ວຽກແນວພັນ ຊຶ່ງກໍແມ່ນວຽກໜຶ່ງທີ່ມີ ຄວາມສຳຄັນ ແລະຈຳເປັນ ໂດຍສະເພາະ ການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດວຽກການຜະລິດ ແນວພັນ ແລະສະໜອງແນວພັນເຂົ້າລຸ້ນ 3 ທີ່ເກັບຊື້ໄດ້ 433,20 ໂຕນ, ປຸງແຕ່ງແລ້ວ 288,98 ໂຕນ ແລະສະໜອງໄດ້ 264,70 ໂຕນ ນອກຈາກບັນດາຜູ້ປະກອບການ, ອົງການຊ່ວຍເຫຼືອ ແລະກຸ່ມຊາວກະສິ ກອນໄດ້ສະໜອງ 482,4 ໂຕນ, ມາຮອດປະຈຸບັນສາມາດສັງລວມແນວພັນໄດ້ທັງໝົດ 747,10 ໂຕນ ເພື່ອກະກຽມ ໃຫ້ແກ່ການຜະລິດລະດູຝົນປີ 2019
ຂ່າວ: ພິມພອນ-ນສພເສດ-ຖະກິດ-ສັງຄົມ