ທ້າຍອາທິດຜ່ານມາ ແຂວງອຸດົມໄຊ ໂດຍສະເພາະແມ່ນພະແນກກະສິກຳ ແລະປ່າໄມ້ແຂວງ ຊຶ່ງນຳໂດຍທ່ານ ພອນປະສິດ ປັນຍາສະຫວັດ ຮອງຫົວໜ້າພະ ແນກກະສິກຳ ແລະປ່າໄມ້ແຂວງສົມທົບກັບຫ້ອງການກະສິກຳ ແລະປ່າໄມ້ ແລະ ອຸດສາຫະກຳ ເມືອງໄຊ ໄດ້ລົງເຄື່ອນໄຫວຕິດຕາມ, ກວດກາ ແລະວິໄຈສານພິດຕົກຄ້າງໃນພືດຜັກ ແລະໝາກໄມ້ຢູ່ທີ່ຕະຫຼາດກະສິກຳນວນຕາບ້ານໜອງແມງດາ ເມືອງໄຊ ແຂວງອຸດົມໄຊ.
ການລົງເຄື່ອນໄຫວວິໄຈໃນຄັ້ງນີ້ກໍເພື່ອຊອກຮູ້ກ່ຽວກັບສານພິດທີ່ຕົກຄ້າງຢູ່ໃນພືດຜັກ ແລະໝາກໄມ້ທີ່ແມ່ຄ້າ, ຊາວຂາຍນຳມາຈຳໜ່າຍຢູ່ທ້ອງຕະຫຼາດໂດຍແນໃສ່ໃນການຊອກຫາແນວທາງສະກັດກັ້ນ ແລະແກ້ໄຂໃຫ້ທັນສະພາບການ, ຫຼີກລ້ຽງບໍ່ໃຫ້ປະຊາຊົນບໍລິໂພກພືດຜັກ ແລະໝາກໄມ້ທີ່ມີສານພິດຕົກຄ້າງເກີ ນປະລິມານຊຶ່ງຈະສົ່ງຜົນສະທ້ອນຕໍ່ສຸຂະພາບຂອງຄົນເຮົາ. ທັງເປັນການໂຄສະນາ, ເຜີຍແຜ່ໃຫ້ປະຊາຊົນຮັບຮູ້ເຂົ້າໃຈຢ່າງກວ້າງຂວາງຕໍ່ກັບຜົນຮ້າຍດັ່ງກ່າວ ແລະຫັນມາເອົາໃຈໃສ່ໃນການບໍລິໂພພືດຜັກ ແລະໝາກໄມ້ທີ່ສະອາດ ແລະປອດສານພິດ.
ສຳລັບຕົວຢ່າງທີ່ນຳມາວິເຄາະ, ວິໄຈໃນຄັ້ງນີ້ ປະກອບມີທັງໝົດ 68 ຕົວຢ່າງ ໃນນັ້ນປະເພດພືດຜັກສົດມີ 48 ຕົວຢ່າງ ແລະໝາກໄມ້ສົດມີ 20 ຕົວຢ່າງ ຜ່ານການວິໄຈຕົວຢ່າງທັງໝົດເຫັນວ່າ: ປະເພດພືດຜັກສົດທີ່ມີສານຕົກຄ້າງສູງມີຄືພັກກາດຂາວ, ຫົວພັກທຽມ, ມັນຝຣັ່ງ, ຫົວຜັກບົ່ວໃຫຍ່, ໝາກເລັ່ນ, ຖົ່ວເບີ, ໝາກເຜັດນ້ອຍ, ໝາກເຂືອຍາວ, ໝາກກະດອມ, ຜັກບົ້ງ, ຜັກຊີ, ຂີງໃຫຍ່, ຜັກກາດມົນ.
ນອກນັ້ນແມ່ນມີສານຕົກຄ້າງປານກາງ ແລະຕົກຄ້າງໜ້ອຍເຊັນກະລໍ່າປີ, ໝາກເຜັດໃຫຍ່, ຫົວກະລົດແດງ, ໝາກອຶ, ຜັກຫອມ, ຜັກກາດຊ່ອມ, ຍອດໝາກຖົ່ວນ້ອຍ ແລະອື່ນໆ. ສ່ວນປະເພດໝາກໄມ້ສົດທີ່ມີສານຕົກຄ້າງສູງປະກອບມີ: ໝາກໂປມ, ໝາກຈຸກນ້ອຍ, ສະຕໍເບີຣີ, ມັງກອນ, ລາແຊັງ, ມັງຂຸດ, ໝາກມ່ວງໃຫຍ່, ກະທັນໃຫຍ່ ແລະໝາກນາວບໍ່ມີແກ່ນຊຶ່ງໝາກໄມ້ທີ່ມີສານຕົກຄ້າງປານກາງແມ່ນໝາກລຳໄຍ.
ບັນດາພືດຜັກ ແລະໝາກໄມ້ທີ່ເຫັນວ່າມີສານຕົກຄ້າງສູງສ່ວນຫຼາຍແມ່ນສິນ ຄ້າທີ່ນຳມາເຂົ້າມາຈາກປະເທດໃກ້ຄຽງ.
ຂ່າວ: ຄານມະນີ - ນສພ ເສດຖະກິດ-ສັງຄົມ