ຈາວຕານມີລັກສະນະຄ້າຍໆ ຄືກັບຈາວໝາກພ້າວເກີດຈາກໝາກຕານແກ່ທີ່ເລີ່ມຈະອອກເປັນຕົ້ນແລ້ວມີລົດຊາດມັນໆ ແລະຫວານຍັງມີປະໂຫຍດຢ່າງຫຼວງຫຼາຍໂດຍສະເພາະໃຊ້ໃນການຮັກສາໜິ້ວ ຖົງບີ, ພາວະນ້ຳບີຂຸ້ນ, ອາຫານບໍ່ຍ່ອຍ, ທ້ອງອືດ ແລະ ຊໍາເຮື້ອກົດໄຫຼຍ້ອນ.
ວິທີນໍາໃຊ້: ກິນຈາວຕານສົດໆຄັ້ງລະ 1 ໜ່ວຍຄື: ຕອນເຊົ້າ, ສວຍ, ແລງ ຊຶ່ງເວລານີ້ເປັນເວລາຂອງນ້ຳບີເຮັດວຽກກິນຕິດຕໍ່ກັນເປັນເວລາ 3-7 ມື້ຈາວຕານຈະຄ່ອຍໆລະລາຍໜິ້ວໃນຖົງບີເທື່ອລະໜ້ອຍໄລຍະທີ່ກິນແມ່ນຫ້າມກິນອາຫານທີ່ຍ່ອຍຍາກ, ອາຫານທີ່ມີໄຂມັນສູງເຊັ່ນ: ນົມ, ເນີຍ ແລະອາຫານທີ່ມີລົດຊາດເຂັ້ມຂຸ້ນປະເພດ ເຄັມ, ຫວານ ແລະເຜັດ.