ຈາກການສຶກສາພົບວ່າໃນເນື້ອລີ້ນຈີ່ນອກຈາກຈະອຸດົມໄປດ້ວຍວິຕາມິນ ແລະແຮ່ທາດທີ່ສຳຄັນຕໍ່ຮ່າງກາຍແລ້ວກໍ່ຍັງມີກົດໄຂມັນທີ່ສຳຄັນຕໍ່ຮ່າງກາຍອີກດ້ວຍເຊັ່ນກົດປາມິຕິກ 12%, ກົດໄລໂນແລອິກ 11%, ກົດໂອເລອິກ 27%, ຊຶ່ງມີລິດໃນການຕໍ່ຕ້ານອະນຸມູນອິດສະຫຼະ.
ໃນເນື້ອໝາກລິ້ນຈີ່ມີສານປະກອບຊະນິດໜຶ່ງທີ່ເປັນສາເຫດເຮັດໃຫ້ເກີດອາການຮ້ອນໃນໄດ້ດັ່ງນັ້ນການກິນລິ້ນຈີ່ໃນປະລິມານຫຼາຍເກີນໄປອາດຈະເຮັດໃຫ້ເກີດອາການຮ້ອນໃນໄດ້ເຈົ້າຄວນເລືອກຜັກ ແລະໝາກໄມ້ໃຫ້ຫຼາກຫຼາຍເພື່ອໃຫ້ເກີດຄວາມສົມດຸນແກ່ຮ່າງກາຍ ແລະປ້ອງກັນການເກີດອາການດັ່ງກ່າວ.
ນັກວິໄຈໃນປະເທດຈີນພົບວ່າເປືອກ ແລະເນື້ອຂອງລິ້ນຈີ່ມີສານຟລາໂວນອຍທີ່ສຳຄັນຄືໂພໄຊຍາໃນດິນບີ 4 ໄພໄຊຍາໃນດິນບີ 2 ແລະ ອິພິຄາເທຊິນສ່ວນແອນໂທໄຊຍານິນທີ່ສຳຄັນຄືໄຊຍາໄນດິນ 3 ລູຕິນໂນໄຊໄຊຍາໄນດິນ 3 ກລູໂຄໄຊ ເຄວໍເຊທິນ 3 ລູຕິນໂນໄຊ ແລະເຄວໍເຊຕິນ 3 ກລູໂຄໄຊ ຊຶ່ງສານເຫຼົ່ານີ້ຈະສະແດງລິດຕ້ານອອກຊິເດຊັ່ນທີ່ດີໂດຍກຸ່ມຟລາໂວນໍພົບວ່າໂພໄຊຍາໄນດິນບີ 2 ກຳຈັດໄຮ ດອກຊິເລດິຄັດ ແລະ ຊຸບເປີອອກໄຊແອນອິອອນໄດ້ດີທີ່ສຸດສວ່ນໂພໄຊຍາດິນບີ 4 ໂປໄຊຍາໄນດິນບີ 2 ແລະອີພີຄາເທຊິນມີລິດຕ້ານເຊວມະເຮັງຊະນິດອື່ນໆ ແລະມີພິດຕໍ່ເຊລປົກກະຕິໜ້ອຍກວ່າຍາພາຊິທາເຊລທີ່ໃຊ້ໃນປະຈຸບັນ, ນອກນັ້ນຍັງມີສານສະກັດຈາກເປືອກ ແລະ ເນຶ້ອຂອງລິ້ນຈີ່ມີລິດຢັບຢັ້ງການຈະເລີນຂອງເຊວມະເຮັງເຕົ້ານົມໄດ້ອີກດ້ວຍ.
________
ຮຽບຮຽງໂດຍ: ຟ້າ