ການຈະກິນອາຫານໃຫ້ປອດໄພຈະຕ້ອງເຮັດໃຫ້ສຸກສະອາດຫຼີກລ່ຽງການປົນເປື້ອນແຕ່ສິ່ງສຳຄັນທີ່ສຸດແມ່ນການປຸງແຕ່ງອາຫານໃຫ້ສຸກກ່ອນກິນແຕ່ການໃຫ້ຄວາມຮ້ອນແກ່ອາຫານຫຼາຍກວ່າ 1 ຄັ້ງ ຫຼືອຸ່ນຊໍ້າແລ້ວຊໍ້າອີກຈະເຮັດໃຫ້ອາຫານເປັນພິດໄດ້ໂດຍສະເພາະອາຫານດັ່ງຕໍ່ໄປນີ້:
- ຜັກເຊີນາລີ ຈະເຮັດໃຫ້ສານໄນເຕຣດທີ່ຢູ່ໃນຊານາລີກາຍເປັນຜິດເມື່ອຖືກຄວາມຮ້ອນຊໍ້າ.
- ໄຂ່ຕົ້ມ ຈະເຮັດໃຫ້ໂປຣຕິນໃນໄຂ່ປ່ຽນສະພາບອາດເຮັດໃຫ້ຜູ້ກິນບໍ່ສະບາຍໄດ້.
- ຜັກຫຸມ ເປັນຄືກັນກັບຜັກຊານາລີເມື່ອຖືຄວາມຮ້ອນຊໍ້າໆສານໄນເຕຣດຈະການເປັນຜິດ ແລະທັງຍັງມີຄຸນສົມບັດເປັນສານກໍ່ມະເຮັງໄດ້ອີກດ້ວຍ.
- ມັນຝຣັ່ງ ເມື່ອນຳໄປອຸ່ນຊໍ້າຈະເຮັດໃຫ້ການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງເຊື້ອໂບທູລິນຳຫາກໄດ້ຮັບຄວາມຊໍ້າຈະເກີດເປັນພິດໄດ້.
- ຊີ້ນໄກ່ ເມື່ອນຳໄປອຸ່ນຈະເຮັດໃຫ້ໂປຣຕິນຂອງເນື້ອໄກ່ທີ່ສັບຊ້ອນປ່ຽນສະພາບເຮັດໃຫ້ບາງຄົນກິນເຂົ້າໄປເກີດບັນຫາທາງເດີນອາຫານ.
- ເຂົ້າຈ້າວຫຸງ ສຳລັບເຂົ້ານັ້ນການອຸ່ນເຂົ້າບໍ່ໄດ້ເກີດອາຫານເປັນພິດໂດຍກົງແຕ່ມັນຂຶ້ນຢູ່ກັບການເກັບເຂົ້າວ່າສະອາດປອດໄພ ຫຼືບໍ່ຫາກເຂົ້າມີສະປໍຂອງແບັດທີເຣຍ ເມື່ອຫຸງສຸກແລ້ວເຊື້ອກໍ່ຍັງບໍ່ຕາຍ ແລະສາມາດຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ຖ້າຖືກປະໄວ້.
____________
ຂຽນໂດຍ: ຟ້າ
ພາບ ແລະຂ່າວຈາກ: ໜັງສືພິມເສດຖະກິດ-ສັງຄົມ