ໂຄງການພັດທະນາຕ່ອງໂສ້ການຜະລິດເຂົ້າໄກ່ນ້ອຍຢູ່ແຂວງຫົວພັນໄດ້ຮັບການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດມາແຕ່ປີ 2013 ໂດຍໄດ້ຮັບທືນຊ່ວຍເຫຼືອຈາກອົງການພັດທະນາ ແລະການຮ່ວມມືແຫ່ງປະເທດສະວິດເຊິແລນໂດຍຜ່ານໂຄງການພັດທະນາລະບົບນິເວດຊີວະນາໆພັນກະສິກຳ (TABI) ຊຶ່ງຈຸດປະສົງຂອງໂຄງການແມ່ນເພື່ອສ້າງເງື່ອນໄຂ ແລະຂະບວນການຂອງການຜະລິດເຂົ້າໄກ່ນ້ອຍໃຫ້ມີຄວາມບໍລິສຸດຄຸນນະພາບເມັດດີ, ໄດ້ມາດຕະຖານເມັດພັນຕາມລະບຽບການເພື່ອຕອບສະໜອງເມັດພັນທີ່ມີຄຸນນະພາບດີໄດ້ມາດຕະຖານໃຫ້ແກ່ການຜະລິດເຂົ້າໄກ່ນ້ອຍ, ເປັນການພັດທະນາທາງເລືອກເພີ່ມຄຸນນະພາບ ແລະມູນຄ່າຜົນຜະລິດເຂົ້າໄກ່ນ້ອຍ.
ໃນເບື້ອງຕົ້ນໄດ້ຈັດຕັ້ງປະຕິບັດຢູ່ໃນ 13 ບ້ານຂອງ 5 ເມືອງຄື: ເມືອງຊຳເໜືອ, ວຽງໄຊ, ຫົວເມືອງ, ເມືອງຮ້ຽມ ແລະເມືອງສົບເບົາ,ຜ່ານການສຶກສາສຳຫຼວດເພື່ອຈໍາແນກຄວາມຫຼາກຫຼາຍຂອງຂອງແນວພັນເຂົ້າໄກ່ນ້ອຍພື້ນເມືອງຢູ່ແຂວງຫົວພັນຕາມ 46 ລັກສະນະສາມາດຈັດ ເປັນ 4 ກຸ່ມແນວພັນເຂົ້າຄື: ເຂົ້າໄກ່ນ້ອຍເຫຼືອງ, ໄກ່ນ້ອຍແດງ, ໄກ່ນ້ອຍລາຍ,ເຂົ້າຄາຍຫອມ, ພ້ອມນີ້ໄດ້ປັບປຸງ ແລະຜະລິດເມັດພັນດີໃຊ້ແນວພັນສ້າງເມັດເຂົ້າບໍລິສຸດ, ສາມາດຂະຫຍາຍແນວພັນລຸ້ນ 1 (R1), ລຸ້ນ 2 (R2) ຮອດລຸ້ນ 3 (R3), ຜ່ານການຈັດຕັ້ງປັບປຸງໂຄງການພັດທະນາຕ່ອງໂສ້ການຜະລິດແນວພັນເຂົ້າໄກ່ນ້ອຍ 5 ປີຜ່ານມາເຫັນວ່າ: ສາມາດສ້າງຄວາມເຂັ້ມແຂງ ແລະຄວາມສາມາດໃຫ້ວິຊາການ, ຊາວກະສິກອນເພື່ອດຳເນີນການຄັດເມັດພັນ ແລະການຜະລິດເມັດພັນເຂົ້າໄກ່ນ້ອຍ.
ສຳລັບປີ 2019 ຜ່ານມາໂຄງການດັ່ງກ່າວໄດ້ຈັດຕັ້ງປະຕິບັດຢູ່ໃນ 2 ເມືອງ ຄື: ເມືອງວຽງໄຊ ຈຳນວນ 4 ບ້ານ ແລະ ເມືອງຊຳເໜືອ 5 ບ້ານ ໂດຍໄດ້ຮັບທຶນສະໜັບ ສະໜູນຈາກຈາກໂຄງການພັດທະນາລະບົບນິເວດຊີວະນາໆ ພັນກະສິກຳ (TABI) 3 ພັນໂດລາ ເພື່ອສົ່ງເສີມປູກແນວພັນເຂົ້າໄກ່ນ້ອຍໃນເນື້ອທີ່ 28 ເຮັກຕາ ເປັນ ເມັດພັນເຂົ້າໄກ່ນ້ອຍ R3 ແລະສາມາດເກັບກ່ຽວກັບຜົນຜະລິດໄດ້ 133 ໂຕນກວ່າ.
ກອງປະຊຸມສະຫຼຸບໂຄງການພັດທະນາຕ່ອງໂສ້ການຜະລິດເຂົ້າໄກ່ນ້ອຍຢູ່ແຂວງຫົວພັນໄດ້ຈັດຂຶ້ນໃນວັນທີ 24 ກຸມພາຜ່ານມາທີ່ສູນນໍ້າຮັງພະແນກກະສິກຳ-ປ່າໄມ້ ແຂວງຫົວພັນໂດຍການເປັນປະທານຂອງ ທ່ານ ຄິນ ທຸມມາລາ ຮອງຫົວໜ້າພະແນກກະສິກຳ-ປ່າໄມ້, ທ່ານ ນາງ ບຸນມາ ເພັງພະຈັນ ຮອງຫົວໜ້າສູນຄົ້ນຄວ້າແນວພັນເຂົ້າກະຊວງກະສິກຳ-ປ່າໄມ້, ມີຜູ້ຕາງໜ້າຈາກພະແນກການກ່ຽວຂ້ອງ, ການນຳເມືອງ ແລະຜູ້ຕາງໜ້າຈາກບ້ານ-ຄອບຄົວເປົ້າໝາຍຂອງໂຄງການເຂົ້າຮ່ວມ.
__________________
ຂຽນໂດຍ: ງຸດ ວິໄລຄຳ
ພາບ ແລະຂ່າວຈາກ: ໜັງສືພິມເສດຖະກິດ-ສັງຄົມ
ສົນໃຈລົງໂຄສະນາໄດ້ທີ່: 021 313645, 316511