ຄຸນປະໂຫຍດ ແລະສັບພະຄຸນທາງຢາຂອງເປືອກດອກແຄ

 ຕົ້ນດອກແຄເປັນໄມ້ຢືນຕົ້ນມີຄວາມສູງ 5-15 ແມັດ, ເຮືອນຍອດໂລ່ງ, ໜ້າຕ້າງພຽງເອິກ 25-48 ແມັດ, ກິ່ງງ່າອ່ອນ, ໃບ ແລະກ້ານພົ້ວດອກເປັນສີເຫຼືອງ-ໝົ່ນ ແລະມີຂົນ, ໃບເປັນໃບປະສົມມີ 4 ໃບ ຫາ 8 ຄູ່, ຍາວ 30-55 ຊັງຕີແມັດ, ເປັນຄື້ນ; ໃບຄູ່ທຳອິດຂ້ອນຂ້າງນ້ອຍ ແລະມົນກວ່າໃບຢູ່ສ່ວນປາຍ.ການປຸງແຕ່ງດອກເປັນອາຫານມີຫຼາຍແບບຫຼາຍວິທີຄື: ໝຶ່ງດອກແລ້ວຊຸບ, ຕໍາໃສ່ໝາກເຜັດ, ຕໍາໃສ່ຂີງແລ້ວຂົ້ວ ຫຼື ຟັກຊີ້ນໝູປົນກັບເສັ້ນລ້ອນ ແລະ ໄຂ່ແລ້ວໝຶ່ງກາຍເປັນອາຫານທີ່ແຊບ ແລະ ໝາກອ່ອນຂອງມັນກໍ່ໃຊ້ເປັນອາຫານໄດ້ຄືກັນ.

  ເປືອກຖາກແລ້ວອົມດີປາກເປັນກາງ, ແຊ່ເປືອກກິນເປັນຢາດີເຫຼືອງ ແລະດອກກິນໄດ້ມີລົດຊາດຂົມເປັນອາຫານທີ່ນິຍົມຂອງຄົນລາວແຕ່ເໝືອເຖິງໃຕ້.

--------

ຮຽບຮຽງໂດຍ: ຟ້າ