ໝາກໄຟເປັນໝາກໄມ້ທຳມະຊາດທີ່ສາມາດກິນໄດ້ເມື່ອສຸກແລ້ວຈະມີລົດຊາດຫວານ ແລະມີສານອາຫານຫຼາຍຊະນິດລວມໄປເຖີງວີຕາມີຊີ, ນໍ້າຕານ ແລະອື່ນໆ ທີ່ເປັນປະໂຫຍດຕໍ່ຮ່າງກາຍນີຍົມກິນເປັນໝາກໄມ້ສົດ ຫຼື ນຳໄປເຮັດ ນໍ້າໝາກໄມ້.ນອກຈາກໝາກຂອງມັນແລ້ວສ່ວນອື່ນໆ ກໍ່ມີປະໂຫຍດ ເຊັ່ນກັນເຊັ່ນ:ໃບແລະຮາກຕ່າງ ກໍ່ມີປະໂຫຍດໂດຍມີສັບພະຄຸນໃນ ການຮັກສາພະຍາດຕ່າງໆເຊັ່ນ: ແກ້ໄອ, ແກ້ຫວັດ, ແກ້ໄຂ້ມາລາ ເຣີຍ, ຊ່ວຍໃນການສ້າງຄໍລາເຈນເຮັດໃຫ້ຜີວລຽບນຽນສົດໃສ, ຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ຜີວຊຸ່ມຊື່ນ, ຊ່ວຍແກ້ຫາຍໃຈຝືດຫຼື ແກ້ອາການທ້ອງອືດທ້ອງເຟີເມື່ອຕົ້ມຮາກຈະຊ່ວຍໃນການ ຂັບນໍ້າປັດສະວະ, ໝາກອ່ອນຈະມີ ລົດຊາດສົ້ມມັກໃຊ້ແກງສົ້ມປາ.ນອກນັ້ນໝາກໄຟສຸກຍັງສາມາດ ເຮັດນໍ້າເຊື່ອມໄດ້.
* ສ່ວນປະກອບ:
ວິທີເຮັດ:ນຳໝາກໄຟມາລ້າງນໍ້າໃຫ້ສະອາດແລ້ວນຳໄປປອກເປືອກແລ້ວນຳເນື້ອທີ່ໄດ້ໃສ່ນໍ້າຕົ້ມຫ້ຟົດປະມານ 10 ນາທີຖ້າຈົນເນື້ອໝາກໄຟແລະຫຼັງຈາກນັ້ນໃຫ້ ຕອງເອົາແຕ່ນໍ້າໃສ່ນໍ້າເຊື່ອມ, ເກືອ ປົນຕາມລົງໄປແລ້ວຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນເມື່ອສຳເລັດເທໃສ່ຂວດແລ້ວນຳມາແຊ່ໄວໃນຕູ່ເຢັນຖ້າຈະດື່ມກໍ່ໃສ່ ນໍ້າກ້ອນນຳຈະດີ.