ແຫຼ່ງຂ່າວຈາກ ແຂວງບໍ່ແກ້ວ ໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ປັດຈຸບັນພືດຜັກທີ່ນໍາເຂົ້າມາຂາຍພາຍໃນຕະຫລາດເທສະບານ ແຂວງບໍ່ແກ້ວ ກວມເກືອບ 70% ແມ່ນນຳເຂົ້າຈາກຕ່າງປະເທດ ສ່ວນພືດຜັກພາຍໃນແມ່ນມີພຽງບາງລາຍການເທົ່ານັ້ນ. ສະນັ້ນ, ລາຄາຊື້-ຂາຍ ພືດຜັກ ຈຶ່ງເໜັງຕີງໄປຕາມປະເທດຕົ້ນທາງທີ່ນຳເຂົ້າ ແລະ ຜົນກະທົບຈາກອັດຕາແລກປ່ຽນເງິນຕາຕ່າງປະເທດທີ່ມີການເໜັງຕີງເພີ່ມຂຶ້ນ.ພ້ອມນີ້ການສະໜອງພາຍໃນພື້ນຖານການຜະລິດຍັງມີຈຳນວນໜ້ອຍ,ຜົນຜະລິດແມ່ນຕາມລະດູການບາງໄລຍະມີຜົນຜະລິດຫລາຍຫລືໜ້ອຍ ແລະ ບາງປະເພດພືດຜັກແມ່ນບໍ່ມີເລີຍໂດຍສະເພາະໃນລະດູຝົນເຮັດໃຫ້ການສະໜອງພືດຜັກພາຍໃນເລີ່ມໜ້ອຍລົງແຕ່ກົງກັນຂ້າມຄວາມຕ້ອງການບໍລິໂພກພັດນັບມື້ເພີ່ມຂຶ້ນບໍ່ສາມາດຕອບສະໜອງຄວາມຮຽກຮ້ອງຕ້ອງການຂອງຜູ້ຊົມໃຊ້ໄດ້ພຽງພໍ.
ທ່ານ ວັນໄຊ ແກ້ວກາງເພັງ ຫົວໜ້າຂະແໜງການຄ້າພາຍໃນພະແນກອຸດສາຫະກໍາ ແລະການຄ້າ ແຂວງບໍ່ແກ້ວ ໄດ້ໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ປັດຈຸບັນສັງເກດເຫັນວ່າລາຄາສິນຄ້າມີການເໜັງຕີງເພີ່ມຂຶ້ນເກືອບທຸກລາຍການໃນຂອບເຂດທົ່ວປະເທດ, ເວົ້າສະເພາະກໍຄືລາຄາສິນຄ້າພາຍໃນແຂວງບໍ່ແກ້ວໂດຍສະເພາະໝວດສະບຽນອາຫານປະເພດລາຍການສິນຄ້າທີ່ນອນຢູ່ໃນບັນຊີຄວບຄຸມ ແລະບໍ່ນອນຢູ່ໃນລາຍການຄວບຄຸມເປັນຕົ້ນສິນຄ້າທີ່ມີຄວາມຈຳເປັນຕໍ່ການດໍາລົງຊີວິດປະຈໍາວັນໂດຍທຽບໃສ່ເດືອນພຶດສະພາ ປີຜ່ານມາ ເຫັນວ່າເຂົ້າກິນ ລາຄາສະເລ່ຍລວມເໜັງຕີງເພີ່ມຂຶ້ນ 15,59%, ຊີ້ນສັດເພີ່ມຂຶ້ນ 15,42%, ສ່ວນປະເພດ ນໍ້າປາ, ນໍ້າສະອິ້ວ, ແປງນົວ ແລະ ນໍ້າມັນພືດ ເພີ່ມຂຶ້ນ 25,43% ແລະ ປະເພດພືດຜັກ ເພີ່ມຂຶ້ນ 13,41%. ຕໍ່ກັບການເພີ່ມຂຶ້ນຂອງລາຄາດັ່ງກ່າວ, ກໍເຫັນວ່າມີຫລາຍສາເຫດໂດຍສະເພາະແມ່ນສິນຄ້າອຸປະໂພກ-ບໍລິໂພກ ທີ່ຈຳເປັນຕໍ່ການດຳລົງຊີວິດປະຈຳວັນສ່ວນໃຫຍ່ແມ່ນການນຳເຂົ້າຈາກຕ່າງປະເທດ, ສາເຫດຫລັກທີ່ເຮັດໃຫ້ລາຄາສິນຄ້າເໜັງຕີງເພີ່ມຂຶ້ນແມ່ນມາຈາກການເໜັງຕີງ ຂອງອັດຕາແລກປ່ຽນເງິນຕາຕ່າງປະເທດ.
ຕໍ່ກັບບັນຫາດັ່ງກ່າວໃນໄລຍະຜ່ານມາຂະແໜງການຄ້າພາຍໃນ, ພະແນກ ອຸດສາຫະກໍາ ແລະການຄ້າ ແຂວງບໍ່ແກ້ວ ກໍໄດ້ເອົາໃຈໃສ່ເຄື່ອນໄຫວຕາມພາລະບົດບາດ ສິດໜ້າທີ່ຂອງຕົນ ໃນວຽກງານຄຸ້ມຄອງລາຄາສິນຄ້າ ແລະຄ່າບໍລິການຂັ້ນແຂວງ, ຂັ້ນເມືອງລວມທັງສິນຄ້າອຸປະໂພກ-ບໍລິໂພກ ເປັນຕົ້ນສິນຄ້າທີ່ນອນຢູ່ໃນບັນຊີຄວບຄຸມຂອງຂະແໜງອຸດສາຫະກຳ ແລະການຄ້າ ມີຈຳນວນ 8 ໝວດແລະ 23 ລາຍການ. ພ້ອມນີ້ໄດ້ແຕ່ງຕັ້ງໜ່ວຍງານເຮັດໜ້າທີ່ບົດບາດຄຸ້ມຄອງຕະຫລາດ, ສິນຄ້າ, ລາຄາໃນການປະສານສົມທົບກັບຂະແໜງການທີ່ກ່ຽວຂ້ອງຂັ້ນແຂວງ, ເມືອງ ແລະຄະນະຈັດສັນຕະຫລາດ ເພື່ອຕິດຕາມການເໜັງຕີງຂອງສະພາບລາຄາ ຕາມກົນໄກຕະຫລາດ ບໍ່ໃຫ້ມີການສວຍໂອກາດຂຶ້ນລາຄາ ໂດຍບໍ່ສົມເຫດສົມຜົນ ຫລື ເອົາປຽບຜູ້ຊົມໃຊ້. ພ້ອມກັນນີ້, ກໍໄດ້ເອົາໃຈໃສ່ຕິດຕາມການສະໜອງ, ການຈໍາໜ່າຍ ແລະ ລາຄາຂາຍຍົກ-ຂາຍຍ່ອຍ ທີ່ຂຶ້ນ-ລົງແບບຜິດປົກກະຕິ ໂດຍສະເພາະສິນຄ້າທີ່ນອນຢູ່ໃນບັນຊີຄວບຄຸມ ແລ້ວອອກມາດຕະການແກ້ໄຂໃນແຕ່ລະໄລຍະເພື່ອຄວບຄຸມສະພາບການເພີ່ມຂຶ້ນແບບກ້າວກະໂດດຂອງລາຄາສິນຄ້າທີ່ກະທົບໄວ ເຊັ່ນ: ຊີ້ນສັດ ແລະເຂົ້າກິນ.
ທີ່ມາ: ປະຊາຊົນ