ສະຫະພາບເອີຣົບ (ອີຢູ) ປະຈຳ ສປປ ລາວ ໄດ້ຈັດງານຕະຫລາດນັດສຸຂະພາບໜຶ່ງດຽວເຊິ່ງເປັນສ່ວນໜຶ່ງຂອງການໂຄສະນາເຜີຍແຜ່ໃຫ້ກວ້າງຂວາງກ່ຽວກັບຄວາມສໍາຄັນຂອງການປົກປ້ອງສຸຂະພາບຂອງຄົນ, ສັດ ແລະສິ່ງແວດລ້ອມ ໃນລະຫວ່າງວັນທີ 9- 11 ກັນຍາ 2022 ທີ່ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ ໂດຍມີບັນດາພະນັກງານ-ລັດຖະກອນ, ອົງການຈັດຕັ້ງ, ນັກທຸລະກິດ ແລະພາກສ່ວນຕ່າງໆ ທີ່ເຮັດວຽກ ແລະດໍາເນີນທຸລະກິດແບບຍືນຍົງ ແລະເປັນມິດກັບສິ່ງແວດລ້ອມເຂົ້າຮ່ວມ.
ແນວຄວາມຄິດຂອງໂຄງການ “One Health” ຫລື “ສຸຂະພາບໜຶ່ງດຽວ” ເພື່ອໃຫ້ປະຊາຊົນຮັບຮູ້ວ່າ: ສຸຂະພາບຂອງຄົນຕິດພັນກັບສຸຂະພາບຂອງສັດ ແລະ ສິ່ງແວດລ້ອມຢ່າງແໜ້ນແຟ້ນ, ເຊິ່ງສິ່ງແວດລ້ອມ ກ່ຽວຂ້ອງກັບພາກສ່ວນສາທາລະນະສຸກ, ສັດຕະວະ ແພດ ແລະ ວິທີການນີ້ແມ່ນກ່ຽວພັນໂດຍກົງກັບຄວາມປອດໄພຂອງອາຫານ ແລະໂພຊະນາການ, ການຄວບຄຸມພະຍາດຕິດຕໍ່ຈາກສັດສູ່ຄົນ, ການຄຸ້ມຄອງພົນລະພິດ, ການຕ້ານການດື້ຢາຕ້ານເຊື້ອ.
ທ່ານ ດຣ ສະໜອງ ທອງສະນະ ຮອງລັດຖະມົນຕີກະຊວງສາທາລະນະສຸກໄດ້ກ່າວວ່າ: ໃນງານຄັ້ງນີ້, ຍັງຕ້ອງການສົ່ງເສີມໃຫ້ປະຊາຊົນເລືອກອາຫານທີ່ມີປະໂຫຍດ ແລະ ປອດໄພຕໍ່ຕົນເອງ ແລະໃຫ້ມີສະຕິລະວັງຕົວຕໍ່ກັບອັນຕະລາຍຂອງເຊື້ອພະຍາດທີ່ເກີດຈາກການໃຊ້ຢາຕ້ານເຊື້ອທີ່ບໍ່ຖືກຕ້ອງ, ພວກເຮົາຮັບຮູ້ເຖິງຄວາມສໍາຄັນຂອງການດູແລສິ່ງແວດລ້ອມ ແລະ ການປົກປ້ອງສຸຂະພາບຂອງສັດເພື່ອຮັກສາສຂະພາບຂອງຄົນ. ການລະບາດຂອງພະຍາດໂຄວິດ-19 ໄດ້ສອນພວກເຮົາວ່າພວກເຮົາຕ້ອງຮ່ວມແຮງຮ່ວມໃຈກັນ ຖ້າຢາກປ້ອງກັນການແພ່ລະບາດຂອງພະຍາດຕິດຕໍ່ໃນອະນາຄົດ.
ທ່ານ ນີແອວຣ ເລໂອນາດ (Niall Leonard) ຜູ້ຮັກສາການ ອຸປະທູດຂອງສະຫະພາບເອີຣົບ ປະຈໍາລາວ ກ່າວວ່າ: ໃນນາມສະຫະພາບເອີຣົບ,ພວກເຮົາຕັດສິນໃຈສະໜັບສະໜູນຂະບວນການນີ້ເພາະວ່າພວກເຮົາຕ້ອງການຊຸກຍູ້ໃຫ້ຊຸມຊົນມີປະຕິບັດ,ມັນເປັນສິ່ງຮີບດ່ວນທີ່ຕ້ອງຮ່ວມກັນປົກປ້ອງສຂະພາບຂອງຄົນ ແລະສິ່ງແວດລ້ອມ, ມັນເປັນເລື່ອງຮີບດ່ວນທີ່ພວກເຮົາທຸກຄົນຕ້ອງຮັບຮູ້ເຖິງຄວາມສໍາຄັນຂອງສິ່ງແວດລ້ອມ ແລະ ບໍ່ຮູ້ວ່າມັນເຊື່ອມໂຍງກັບສຸຂະພາບຂອງຄົນແນວໃດ, ການບໍລິໂພກອາຫານທ້ອງຖິ່ນທີ່ດີຕໍ່ສຸຂະພາບ ແລະການປົກປ້ອງສຸຂະພາບຂອງສັດເພື່ອປ້ອງກັນພະຍາດທີ່ເປັນອັນຕະລາຍຕໍ່ມະນຸດ.
ກິດຈະກາດັ່ງກ່າວນີ້, ແມ່ນເປີດໃຫ້ປະຊາຊົນເຂົ້າຮ່ວມໂດຍບໍ່ເສຍຄ່າ, ພາຍໃນງານໄດ້ມີເວທີສົນທະນາ ແລະໂອ້ລົມສ້າງແຮງຈູງໃຈຈາກຄະນະຜູ້ຊ່ຽວຊານໃນສາຂາທີ່ກ່ຽວຂ້ອງ, ບັນດາຄອບຄົວ, ນ້ອງນັກຮຽນ ແລະເດັກນ້ອຍຕ່າງກໍຖືກເຊີນເຂົ້າຮ່ວມກິດຈະກໍາມ່ວນຊື່ນ ແລະກິດຈະກໍາການຮຽນຮູ້, ມີຫ້ອງວາງສະແດງສິນຄ້າ ແລະ ໂຄງການລິເລີ່ມຕ່າງໆ ໃຫ້ຢ້ຽມຊົມຫລາຍກວ່າ 30 ຫ້ອງ, ນອກນີ້ຍັງໄດ້ຮ່ວມເຊຍພໍ່ຄົວ/ແມ່ຄົວ ແລະຮັບຄໍາແນະນໍາຈາກຜູ້ຊ່ຽວຊານດ້ານການປຸງແຕ່ງອາຫານເພື່ອສຸຂະພາບໂດຍນໍາໃຊ້ພືດເປັນຫລັກໃນງານແຂ່ງຂັນເຮັດອາຫານເພື່ອສຸຂະພາບ(ເຈ) ກັບຄໍາຂວັນ “ເລືອກ, ລ້າງ, ຮັກສາ”.